02/01/22

               Social Media

Social Media is een naam voor online platformen waar de gebruikers de inhoud verzorgen. Via Social Media delen mensen verhalen, kennis en ervaringen.

Berichten publiceren of gebruik maken van reactiemogelijkheden zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie kan met Social Media.


Sociaal netwerken is de populaire manier om op internet contact te maken met vrienden en kennissen en nieuwe mensen te leren kennen.

Men kan informatie met elkaar delen, zoals een foto, een nieuwtje of een filmpje. Anderen kunnen daarop reageren en/of de informatie verder delen.

Met Social Media worden onder andere bedoeld:
 
  • Weblogs
  • Microblogs (bijvoorbeeld Twitter)
  • Social bookmarking
  • Videosites (bijvoorbeeld YouTube, Vimeo en TikTok)
  • Fora
  • Op samenwerking gebaseerde projecten als Wikipedia
  • Sociale netwerken als Facebook en Google+



Meer hierover:
Social Media (Wiki)
10 dingen die je moet weten over Social Media
NPO Focus - Hoe sociaal zijn Social Media?












De gevaren van Social Media






Social media kunnen zowel sociaal als asociaal zijn.
Het delen van informatie op social media is niet veilig. Deze informatie kan bijvoorbeeld ook bruikbare informatie voor criminelen opleveren.

Social media vragen namelijk ongemerkt veel privé gegevens van mensen terwijl u niet weet wat er met deze gegevens gebeurt.

Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen die het delen van foto's en berichten met zich meebrengt. Het is dus erg belangrijk om voorzichtig te zijn op sociale media.


Meer hierover:
De gevaren van Social Media
Brengen sociale media ons meer kwaad dan goed?
5 gevaren van sociale media voor kinderen

Privacy op Social Media
De waarheid over jouw PRIVACY op SOCIAL MEDIA 1/2 (YouTube)
De waarheid over jouw PRIVACY op SOCIAL MEDIA 2/2 (YouTube)

De waarheid over jouw PRIVACY op SOCIAL MEDIA (NOS op 3)(YouTube)
Privacy (mediawijsheid.nl)
Social media: zo verslaafd zijn we inmiddels (YouTube)
Hoe INSTAGRAM jou VERSLAAFD maakt (YouTube)

6 tips om rekening te houden met de privacy van social media gebruikers
Wat gebeurt er met jouw gegevens op Social Media?
Privacy en Social Media








































Facebook


Van de sociale netwerken is Facebook de grootste met meer dan een miljard leden over de hele wereld. U kunt zich gratis registreren bij Facebook.
U kunt dan met mensen met dezelfde interesses in contact komen, nieuwtjes delen en foto’s en video’s delen met vrienden. Dit is slechts een aantal van de mogelijkheden. Ontdek het plezier van Facebook (Link)












Twitter




Een sociale netwerksite die draait om de vraag: ‘Wat bent u aan het doen?’ Gebruikers, ook wel twitteraars genoemd, schrijven berichten van maximaal 140 tekens over interessante en minder interessante onderwerpen. Zo worden er websites, tips en informatie uitgewisseld. Twitter (Link)












TikTok

TikTok is een socialemedia-app waarmee korte muziekvideo's gemaakt en gedeeld kunnen worden.Met de app kunnen filmpjes gemaakt worden en deze vervolgens van stickers en effecten te voorzien. Populaire filmpjes zijn onder meer mensen die dansen, zingen of playbacken. De meeste filmpjes hebben een lengte van 15 seconden.

Meer hierover:
TikTok - wiki
TikTok - discover
TikTok












Instagram

Een website en gratis mobiele app om digitale foto's en video's met een speelduur tot 60 seconden uit te wisselen. De foto's en video's kunnen digitaal gefilterd worden en uitgewisseld op sociaalnetwerksites, zoals die van Instagram zelf.

Meer hierover:
Instagram
Instagram - wiki












LinkedIn

LinkedIn is een online sociaalnetwerksite gericht op vakmensen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor professionele netwerken, waaronder werkgevers die banen plaatsen en werkzoekenden die hun cv plaatsen.

Meer hierover:
LinkedIn - wiki
LinkedIn












Snapchat

Snapchat is een snelle en leuke manier om foto's en video's met vrienden en familie te delen op smartphones. De ontvangen media zijn slechts tijdelijk zichtbaar bij de ontvangers. Dit gaat van één tot tien seconden. Daarna verdwijnen de bestanden van de servers van Snapchat. Een berichtje wordt een snap genoemd. Snapchat opent meteen met de camera zodat je in een paar seconden een Snap kunt sturen.

Meer hierover:
Snapchat - wiki
Snapchat
Wegwijs in Snapchat












Pinterest

Pinterest is een sociaalnetwerksite die functioneert als digitaal prikbord. De gebruiker kan over het hele web afbeeldingen pinnen en vervolgens op één van de aangemaakte 'borden' bewaren om later te proberen of te kopen. Deze borden zijn openbaar en kunnen worden gevolgd door andere gebruikers. Gebruikers kunnen ook samen een bord samenstellen of berichten bij elkaar achter laten.

Meer hierover:
Pinterest - wiki
Pinterest
Alles over Pinterest












YouTube

Website waar gebruikers gratis (of soms tegen betaling) video's kunnen publiceren en kunnen bekijken. YouTube is na Google.com de meest bezochte website ter wereld. Per dag worden er ongeveer 300.000 nieuwe video's geplaatst.

Meer hierover:
YouTube - wiki
YouTube












Mediawijsheidlessen



De plek om uzelf mediawijzer te maken. Wilt u aandacht besteden aan nepnieuws, privacy, cyberpesten of online gedrag? Bekijk onze lessen. We hebben nog veel meer onderwerpen. MBO Mediawijs (Link)