05/01/22

Danger !


Internetgevaren & Risico’s


Het internet heeft ons leven veranderd. Behalve veel kansen en mogelijkheden zijn er helaas ook gevaren op het internet. Om op een goede manier gebruik te maken van het internet moeten we internetgevaren zo veel mogelijk uitsluiten.




Fraude

(Internetfraude)



Internetfraude is oplichting via het internet, waarbij gegevens en goederen van nietsvermoedende gebruikers worden gestolen. In beperkte tijd en met weinig financiële middelen kan een groot aantal slachtoffers gemaakt worden.

Anonimiteit en verbeterde communicatiemogelijkheden van het internet helpen de fraudeur met het oplichten van mensen.

Het kan gaan om valse advertenties voor producten die nooit geleverd, maar wel betaald zijn. Ook zijn er fraudegevallen met internetbankieren. Computerbeveiliging is belangrijk om internetfraude te voorkomen.


Meer hierover:
Internetfraude (Wiki)
Zo werkt Fraude





Phishing



Phishing is het oplichten van mensen, door ze te lokken naar een valse (bank-) website, die een kopie is van de echte website, om ze daar nietsvermoedend te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Hierdoor krijgt de fraudeur deze gegevens, met alle gevolgen van dien. De fraudeur doet zich hierbij voor als een vertrouwde instantie, zoals een bank.

De meeste vormen van phishing gebeuren via e-mail. De slachtoffers worden hierbij met een e-mail naar een valse website gelokt. De mail bevat een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd "de inloggegevens te controleren".

Een andere vorm van phishing is waarbij de persoonlijke gegevens (naam, e-mailadres, telefoonnummer) van het doelwit worden gebruikt om diegene een gevoel van vertrouwen te geven. Er wordt vaak ingespeeld op persoonlijke voorkeuren en hobby's die de daders via sociale media hebben achterhaald.


Meer hierover:
Phishing (Wiki)
Internetveiligheid: Herken Phishing! (Consumentenbond) - YouTube
Opgelicht door telefonische phishing! (Consumentenbond) - YouTube





Social Engineering



Social Engineering is een techniek waarbij een computerkraker een aanval op computersystemen doet door de zwakste schakel in de computerbeveiliging, namelijk de mens, te kraken.

Computerkrakers maken hierbij gebruik van menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, vertrouwen, hebzucht, angst en onwetendheid. De aanval is gericht op het krijgen van vertrouwelijke of geheime informatie, waarmee de hacker dichter bij het aan te vallen object kan komen.


Meer hierover:
Social Engineering (Wiki)





Ransomware

(computer gegijzeld)



Ransomware of gijzelsoftware is een door hackers gebruikt chantagemiddel op internet. Ransomware is malware die een computer en/of gegevens die erop staan blokkeert. Daarna wordt van de gebruiker geld gevraagd om de computer weer te 'bevrijden' via een tegen betaling verstrekte code.

Betalen blijkt helaas niet (altijd) tot ontsluiting van de besmet geraakte computer te leiden, zo waarschuwt de Nederlandse overheid. En zelfs wanneer na betaling de code werkt, blijft de software op de computer staan en kan deze later opnieuw het systeem blokkeren en om nog meer geld vragen.

Malware is een van de grootste dreigingen voor de veiligheid van je computer, je digitale gegevens en internetverbinding. Als je een computervirus op je apparaat hebt of je bestanden worden ineens gegijzeld door ransomware, dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf.

Het is ook belangrijk om te weten wat voor soorten malware er zijn, hoe je infectie kunt voorkomen en wat je moet doen als je toch slachtoffer wordt.


Meer hierover:
Ransomware (Wiki)
Hoe criminelen cashen met digitale gijzelingen
Internetveiligheid: Malware (Consumentenbond)





Trojaans Paard



Een Trojaans paard (Trojan horse of kortweg trojan) is een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer geven aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker.

Een Trojaans paard is dus geen programma dat zelfstandig beschadigingen aan de geïnfecteerde computer veroorzaakt, zoals een computervirus. Een Trojaans paard moet door de gebruiker worden gekopieerd en kopieert zichzelf niet naar andere computers, zoals een worm wel doet.

Trojaanse paarden worden vaak verstuurd als bijlage bij een e-mail of vermomd als liefdesbrief of pornografisch materiaal. Ze kunnen ook verstopt zitten in app's die gedownload worden of via chatprogramma's worden verspreid.

Een Trojaans paard is een (klein) programma dat, vermomd als een nuttig programma, zichzelf vaak op de harde schijf plaatst. Een hacker kan dan toegang krijgen en is in staat om alle randapparatuur te besturen en om de gegevens op de harde schijf te bewerken, te kopiëren of zelfs te verwijderen.


Verschil tussen een virus, een worm en een Trojaans paard.
Wormen en virussen zeggen iets over de methode van verspreiding, niet over datgene wat verspreid wordt. Het verschil tussen een worm en een virus is dat een worm zich zonder de hulp van een gebruiker kan verspreiden.

Een Trojaans paard kan in sommige gevallen een virus met zich meedragen.


Meer hierover:
Trojaans Paard / Trojan (Wiki)





DDOS-Attack



Een DDOS-attack (Distributed Denial of Service) wordt vaak ten onrechte beschouwd als hacken. Een DDOS-attack is geen hacken, want bij een DDOS-attack krijgt de hacker geen toegang tot informatie of data van de aangevallen server. Een DDOS-attack is alleen om een systeem onbereikbaar te maken voor mensen, niet voor het toegang krijgen tot data of informatie.


Meer hierover:
DDOS-Attack













Hacker



Hackers maken gebruik van kwetsbaarheden op het internet of in apparaten.

Een hacker is een persoon die binnendringt in een computernetwerk door de beveiliging te omzeilen. Niet altijd om illegaal informatie te krijgen maar ook om aan te tonen dat het netwerk onvoldoende beveiligd is.

Er zijn twee soorten hackers: White Hat hackers en Black Hat hackers.

White Hat hackers zoeken naar kwetsbaarheden om ervoor te zorgen dat ze aangepast worden. Dat maakt het internet een stukje veiliger.

Black Hat hackers zijn hackers met kwade bedoelingen die bijvoorbeeld geld willen stelen of bij je inbreken om je in de gaten te houden. Of ze zijn op zoek naar gevoelige gegevens, zoals naaktfoto’s of een kopie van jouw paspoort.

Er is ook een groep criminele hackers die voor de lol bij mensen inbreekt.
Deze groep bestaat vooral uit mensen die hacken als online kattenkwaad zien.
Ook deze hackers zijn gevaarlijk.

Er bestaan ook hackers die namens een overheid bij doelwitten inbreken. Hackers in dienst van de geheime dienst of politie zijn het gevaarlijkst, maar vormen voor veel mensen geen directe dreiging. Ze hacken terroristen, criminelen en vijandige regeringen, niet de normale internetgebruiker.

Er zijn wel hackers met criminele bedoelingen (Black Hats) maar voor velen is het een sport om beveiligde netwerken te kraken en waar mogelijk op een ethische wijze te melden (ethische hacker).


Hoe komen hackers binnen?


  • jouw wachtwoord 
  • phishing 
  • bijlagen in e-mails 
  • downloads 
  • openbare wifi-netwerken 
  • online advertenties / overgenomen websites 
  • usb-stick











 

 

Hacken



Hacken is (in de technologie) het omzeilen van beveiliging om toegang te krijgen tot informatie of data. Ten onrechte wordt de term hacking vaak gebruikt als synoniem voor cracking of computercriminaliteit. In het verleden zijn, soms op indrukwekkende wijze, beveiligingen op puur technische wijze omzeild. Toch zijn bijna alle spectaculaire computer-hacks gebaseerd op Social Engineering. De zwakste schakel, namelijk de mensen die wél toegang hebben tot het systeem, worden – meestal zonder het te beseffen – op één of andere manier gebruikt.


Meer hierover:
Hacker (Wiki)
Hacken (Wiki)

Top 10 Greatest Hackers
Mag de politie jouw computer hacken?
Wat kan een hacker met jouw gestolen wachtwoord? (UvA)

Hoe leer je hacken?
Zo word je een hacker
Hoe word je een hacker?
Leren Hacken

GEEKtyper