02/01/22

             Programmeren




Programmeren is erg leuk en bovendien ontzettend nuttig. Je bent creatief bezig en daarnaast creëer je ook nog eens nieuwe carrièremogelijkheden. Als je wilt leren programmeren op de computer moet je een programmeertaal kiezen.

Programmeren is het schrijven van een computerprogramma, een duidelijke aantal instructies die een computer kan uitvoeren. Deze instructies kunnen geschreven worden in een aantal verschillende 'talen', wat eigenlijk gewoon verschillende manieren zijn om de instructies en de tekst te ordenen. Er zijn veel programmeertalen, die allemaal weer voor andere doelen gebruikt worden.

Programmeren is de taak van een softwareontwikkelaar of programmeur.

Programmeren wordt niet direct in machinetaal gedaan, maar in een programmeertaal. De programmacode die wordt geschreven heet broncode en wordt door een assembler, compiler of interpreter omgezet in machinecode.

De grootte van programmeerwerk verschilt. Veel programma's bestaan uit enkele regels broncode, die na eenmalig gebruik worden afgedankt.
Maar programma's met miljoenen regels broncode, die tientallen jaren worden gebruikt en aangepast door duizenden programmeurs, zijn er ook.

Lees meer hierover:

Programmeren computer (Wiki)
Programmeren op de computer
Zo denkt een computer - Programmeren en computationeel denken
Learn to code
Computers en Programmeren







Programmeertalen



Programmeertalen kunnen verdeeld worden in vier generaties. De eerste programmeertaal komt uit 1941. Het onderscheid tussen de generaties zit met name in het gebruik van de menselijke taal bij het geven van instructies.

Zodra je een programmeertaal beheerst is het eenvoudig om over te stappen op een andere taal. De ”roots” van iedere moderne programmeertaal zijn gelijk.

Het grote verschil tussen de diverse programmeertalen zit meer in de bibliotheken dan in de techniek. In een programmabibliotheek of API zitten de uitbreidingen van een specifieke taal. Dit maakt een taal specifiek geschikt voor een bepaald soort toepassingen.




Machinetaal


Bij eerste-generatietalen, ook wel machinetalen genoemd, worden geen menselijke woorden gebruikt. De programmeur programmeert binair (alleen enen en nullen). Dit is het enige wat een computer feitelijk begrijpt: uit of aan, nul of een, wel of geen elektrisch stroompje. Het zal duidelijk zijn dat code schrijven zoals 01010011 10110111 niet alleen erg fout-gevoelig, maar ook erg moeilijk is.



Assembleertaal


Een volgende generatie programmeertalen maakt al gebruik van een vertaalprogramma waarmee heel simpele commando’s gegeven kunnen worden door het op een bepaalde wijze vullen van geheugenplaatsen. Dit worden tweedegeneratie- of assembleertalen genoemd.



Derde-generatietaal


De volgende generatie talen richt zich meer op de programmeur dan op de machine. De vertaalprogramma’s worden complexer, zodat een programmeur meer menselijke taal kan gebruiken met het gebruik van termen als begin, end, writeln, for en next. In deze tijd ontstaan de eerste programmeertalen die ook geschikt zijn voor ”thuisgebruik”. Voorbeelden hiervan zijn BASIC, Pascal, COBOL, FORTRAN, dBASE en Clipper.



Vierde-generatietaal


Talen die gerekend worden tot de vierdegeneratietalen zijn niet zo zeer programmeertalen als wel hulpmiddelen voor het ontwikkelen van toepassingen. Bijna alle programmeertalen in de derde en vierde generatie gebruiken dezelfde basis.



Link: Lijst van programmeertalen - Wiki












Python (programmeertaal)


Python is een programmeertaal die is ontwikkeld met het oog op leesbare code. Python wordt geleverd met een uitgebreide bibliotheek om alles standaard te kunnen bewerken. Het is eenvoudig om in Python herbruikbare code te schrijven.

Ben je geïnteresseerd in het leren van een programmeertaal? Leer de basis en processen die nodig zijn om eenvoudige toepassingen te bouwen met Python.

Python - Wiki
Learn Python - Full Course for Beginners (YouTube)
Welcome to Python
Inleiding programmeren in Python

Neem uw eerste stappen met Python
Begin met leren programmeren in Python!
Real Python Tutorials
Computer Science Circles

10 Python Projects voor beginners - Leer programmeren
UHasselt Python Tutorial
De beste manier om Python te leren
Microsoft geeft gratis Python-les voor beginners

Python in de praktijk (YouTube)
De Programmeursleerling - Pythonboek (PDF)
Leren Programmeren in Python
Python Cursus

Online Python editor












Java (programmeertaal)


Java is gemakkelijk te leren, veilig en betrouwbaar. Programmeren in Java? Java is een volwassen programmeertaal met vele opensource hulpmiddelen en bibliotheken online beschikbaar.

Java werkt op elk besturingssysteem en op verschillende platforms.
Van laptops tot gegevenscentrums, gameconsoles tot wetenschappelijke supercomputers, mobiele telefoons tot internet, Java is overal.

Java - Wiki
Algoritmisch denken en gestructureerd programmeren (in Java)
Leren programmeren met JAVA en NetBeans

















HTML - CSS - JavaScript



HTML:
structuur van de website

CSS:
opmaak en layout

Javascript:
interactie


HTML


HyperText Markup Language (afgekort HTML) is de standaard opmaaktaal voor de specificatie van documenten voor webpagina's.

Documenten in HTML kunnen geopend en gelezen worden door een webbrowser en als webpagina weergegeven worden.

HTML-documenten hebben als inhoud, op de eerste plaats de structuur en tekstuele inhoud van een webpagina. De opmaak en visuele weergave kunnen er ook in worden beschreven, maar daar wordt vaak CSS voor gebruikt.

Lees meer hierover:
HyperText Markup Language (Wiki)






CSS


Met Cascading Style Sheets (afgekort CSS) kan de vormgeving van elk element in een webpagina worden bepaald.

Cascading Style Sheets, stijlbladen, zijn een mogelijkheid om de vormgeving van webpagina's los te koppelen van hun inhoud en centraal vast te leggen.

Het Engelse "style" heeft de betekenis van "opmaak". Het begrip "cascading" (als een waterval) wijst op het overerven van opmaak-eigenschappen.

De CSS-informatie voor de vormgeving van het document wordt toegevoegd aan de HTML-code ervan. Die informatie mag in het HTML-bestand zelf staan, maar ook in een apart bestand waar het HTML-document naar verwijst.
Een dergelijk extern bestand wordt ook wel stylesheet genoemd

Lees meer hierover:
Cascading Style Sheets (Wiki)






JavaScript


JavaScript is een veelgebruikte scripttaal om webpagina's interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen. Naast HTML en CSS is JavaScript een van de kerntechnologieën van het wereldwijde web.

Lees meer hierover:
JavaScript (Wiki)