Werkgeheugen
Het werkgeheugen dat het besturingssysteem heeft slaat tijdelijk informatie op over de programma’s en bestanden die je opent. Hierdoor kun je programma's naast elkaar gebruiken. Hoe meer geheugen, hoe meer programma’s de computer tegelijk aankan en hoe zwaardere programma's de computer aankan.
Meer hierover:
Werkgeheugen Computer (Wiki)
Het Geheugen
Werkgeheugen
Intern en Extern geheugen
RAM / ROM & Interne Opslag
RAM
RAM is vluchtig werkgeheugen waarin zowel gelezen als geschreven kan worden maar waarvan alle gegevens worden gewist zodra de computer wordt uitgezet of de stroom van de CPU is uitgeschakeld.
Het RAM-geheugen bestaat uit een aantal chips die via modules (“latjes”) op het moederbord zijn gemonteerd of rechtstreeks erop gesoldeerd. Hun snelheid en capaciteit (in GB) bepalen grotendeels de snelheid van de computer.
RAM wordt gebruikt om om programmagegevens te lezen voordat die worden uitgevoerd en vlot verschillende taken op de computer uit te voeren.
RAM helpt ook om eerder gebruikte programma’s sneller te kunnen openen.
Voorbeeld 1:
Als je Excel op je computer opent wordt het programma in RAM geladen. Open je ondertussen je browser, dan wordt ook die in RAM geladen. Beide toepassingen blijven in RAM totdat je ze afsluit. Bewaar je het Excelbestand waarin je hebt gewerkt dan wordt dat naar je harde schijf of SSD gekopieerd.
Voorbeeld 2:
Als je bijvoorbeeld net PowerPoint hebt gebruikt en het programma kort daarna weer opent, zal het sneller gaan dan wanneer je het voor de eerste keer opent. PowerPoint wordt dan vanuit RAM opgestart en niet vanaf de harde schijf.
- Gegevens in RAM kunnen worden gewijzigd
- Is een lees- & schrijfgeheugen
- Tijdelijk geheugen
ROM
De gegevens in ROM kunnen worden gelezen maar niet gewijzigd. ROM bevat gegevens die voor het opstarten en de werking van de computer noodzakelijk zijn (bv. het “BIOS”) en daarom door de gebruiker niet mogen worden gewist.
Anders dan RAM is ROM niet tijdelijk maar permanent. ROM heeft geen stroom nodig om data te kunnen bewaren. De gegevens blijven zelfs als de stroom is uitgeschakeld. Sluit je de computer af dan wordt dit geheugen niet verwijderd.
- Gegevens in ROM kunnen niet worden gewijzigd
- Is alleen-lezen geheugen
- Blijvend (permanent) geheugen
Interne opslag
De functie van een harde schijf in een computer is het opslaan van gegevens. De harde schijf of SSD is geheugen waar je kan lezen en schrijven en waar je gegevens voor langere termijn kan bewaren, zoals foto’s, video’s, muziek, documenten, etc.
Het langetermijngeheugen voor opslag van gegevens was vroeger een harde schijf. Tegenwoordig is dat een SSD (Solid State Drive). Een SSD is veel sneller en betrouwbaarder omdat het geen bewegende onderdelen bevat.